Maja sodelovala na okrogli mizi o enakih možnostih ob tekmi pokala BJK z Romunijo v Kopru

V spremljajočem programu tekme med Slovenijo in Romunijo v Pokalu BJK je 14.4.2023 v Kopru Teniška zveza Slovenija, s pomočjo Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper, organizirala zanimivo konferenco o pomenu zagotavljanja enakih možnosti v športu in širše, ne glede na starost, spol, spolno usmerjenost, jezik, etično ali kulturno pripadnost. Na okroglo mizo je TZS povabila tudi Majo.

Poleg Maje so na okrogli mizi sodelovali predsednik Mednarodne teniške zveze ITF David Haggerty, Aljaž Bedene, Gregor Krušič, nekdanja nogometašica Tanja Tibaut, nekdanja plesalka in lastnica plesne šole Fiona Johnson ter predstavnik OKS Janez Sodržnik.

Z Majino pomočjo se je Slovenija edinkrat doslej uspela prebiti v svetovno skupino Pokala Federacij (danes BJK).

Maja je aprila leta 2002 s Tino Pisnik, Tino Križan in Ajdo Brumen v Antalyi Slovenijo po zmagah nad Belorusijo, Ukrajino, Grčijo in Yugoslavijo pripeljala v izločilne boje za nastop v svetovni skupini Pokala Fed.  V odločilnem srečanju je Maja s 62 36 61 premagala kasnejšo št. 1 svetovnega tenisa Jeleno Janković.

Slovenija je nato julija istega leta v Portorožu v postavi Maja, Tina Pisnik, Ajda Brumen in Petra Rampre premagala Ukrajino s 4-1. Maja je prispevala dve zmagi. Premagala je Tatiano Perebiynis  s 63 62 in Yulio Beygelzimer s 63 76.  Dve zmagi je prispevala Tina Pisnik. Slovenija se je uvrstila prvič uvrstila v svetovno skupino Pokala Fed, v kateri je takrat nastopalo 16 reprezentanc.

Leta 2003 je Slovenija v postavi Maja, Tina Pisnik, Tina Križan in Katarina Srebotnik v Pilarju s 3-2 premagala Argentino in se uvrstila med osem najboljših reprezentanc na svetu, kar ji je prineslo obračun z Rusijo v Portorožu.

Rusija je leta 2003 prišla v Portorož z najmočnejšo postavo in upravičila vlogo favorita. Slovenija je v postavi Maja, Katarina Srebotnik, Tina Križan in Tina Pisnik (Tina ni nastopila zaradi poškodbe) izgubila z 0-5. Za Rusijo sta nastopili dve izmed takrat najboljših igralk na svetu Anastasia Miyskina in Elena Dementieva ter Elena Bovina in Vera Zvonareva (igra še danes).

Leta 2004 je Slovenija v Portorožu nastopila še enkrat. V boju za obstanek v svetovni skupini je morala priznati premoč ekipi ZDA, Maja pa zaradi poškodbe ni nastopila in je istega leta po nastopu na OI v Atenah tudi praktično končala teniško kariero.

Še enkrat smo v Sloveniji spermljali teniški spektakel z najboljšimi igralkami sveta. Za ZDA so barve branile Venus Williams, Lisa Raymond in Martina Navratilova. Z ekipo je v Slovenijo dopotovala tudi Bille Jean King.  

Maja je na okrogli mizi med drugim povedala:” Billie Jean King  je tlakovala pot, da je bilo ostalim ženskam lažje. Tudi na drugih področjih se stvari premikajo na bolje, tudi pri denarnih nagradah, ki so vse bolj izenačene. Sama sem prisotna v športu kot lastnica teniškega kluba in trenerka. Zavedam se, da imamo še veliko prostora za napredek. Še vedno se moramo ženske v določenih situacijah bolj truditi in potruditi za uspeh. Najprej samo, da pridemo do ravni, ki bi nam bi bila lahko že od začetka priznana, glede na vse naše dosežke. Všeč mi je, da pogovarjamo o tem, da bo naslednjim generacijam lažje.”

Povzetek izjav sodelujočih na okrogli mizi najdete  TUKAJ