Sara Kovačević zimska in poletna državna prvakinja U12 za sezono 2022

V torek, 26.7.2022 je bila na Teniški zvezi Slovenije popravljena nepravilnost, ki se je zgodila na državnih prvenstvih U12 v sezoni 2022.

Za zimsko in poletno državno prvakinjo v sezoni 2022 je bila, potem, ko se je ugotovilo, da na Una Grubešić ni slovenska državljanka in s tem ni imela pravice nastopa na državnem prvenstvu, proglašena Sara Kovačević. Ob tem je Sara izgubila naslova državne prvakinje v dvojicah, kjer je nastopala in zmagala z Grubešićevo.  Naslova sta bila dodeljena Brini Milovanovič Stamejčić in Hani Peterlin Pahor.

Do zapleta, prvega te vrste na državnih prvenstvih Teniške zveze Slovenije je prišlo potem, ko je selektor mladinskih reprezentanc želel prijaviti slovensko ekipo na evropsko prvenstvo do 12 let, pri tem pa ugotovil, da Una Grubešić, ki je registrirana za klub GFTA, ni slovenska državljanka in zato nima pravice nastopa za Slovenijo in tudi ne pravice nastopa na slovenskih državnih prvenstvih.

V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da je bila Grubešićeva s strani kluba registrirana kot slovenska državljanka, čeprav nima slovenskega državljanstva in bi morala imeti status tujke. Tekmovalno registracijska komisija je na podlagi preverjenih dejstev registracijo razveljavila in Grubešićevi odvzela osvojene točke na turnirjih TZS v sezoni 2022 in naslove državne prvakinje. S tem sta naslova med posameznicami pripadla Kovačevićevi, ki je postala tudi vodilna slovenska igralka na lestvici TZS do 12 let.

Na državnih prvenstvih so bile poleg Sare oškodovane tudi druge slovenske igralke, ki so izpadle pred zaključnimi obračuni, a se teh rezultatov žal zaradi sistema tekmovanja ni dalo popraviti, z izjemo finala posameznic in dvojic.